Abu Dhabi - prestolnica Združenih Arabskih Emiratov

Abu Dhabi, kar v arabščini pomeni oče gazele je prestolnica in drugo največje mesto Združenih Arabskih Emiratov. Mesto leži na otoku, ki so ga leta 1761, zaradi arteškega vodnjaka odkrili bojevniki iz oaze Liwa.  Tu so postavili ribiško vasico, ki se je razvila v danes moderno metropolo Abu Dhabi. Emirat z istim imenom je hkrati največji izmed sedmih emiratov in obsega 67.340 km2 (1,4 mio prebivalcev), kar je skoraj 87 odstotkov površine vseh Združenih Arabskih Emiratov. Mesto je glavo države prevzelo ob neodvisnosti Emiratov leta 1971. V Abu Dhabiju je parlament, večina ministrstev, vladnih organizacij, ambasad, naftnih družb in seveda dom kraljeve družine.

Danes je mesto  središče politične in industrijske dejavnosti ter kulturna in trgovinska prestolnica. Sam Abu Dhabi generira 56,7 % BDP Združenih Arabskih Emiratov.

Sonce skozi vse leto, prelepe plaže, spektakularne peščene sipine in kozmopolitansko mesto z odprtimi rokami sprejema vsak dan več obiskovalcev. Idilična

Abu Dhabi, kar v arabščini pomeni oče gazele je prestolnica in drugo največje mesto Združenih Arabskih Emiratov. Mesto leži na otoku, ki so ga leta 1761, zaradi arteškega vodnjaka odkrili bojevniki iz oaze Liwa.  Tu so postavili ribiško vasico, ki se je razvila v danes moderno metropolo Abu Dhabi. Emirat z istim imenom je hkrati največji izmed sedmih emiratov in obsega 67.340 km2 (1,4 mio prebivalcev), kar je skoraj 87 odstotkov površine vseh Združenih Arabskih Emiratov. Mesto je glavo države prevzelo ob neodvisnosti Emiratov leta 1971. V Abu Dhabiju je parlament, večina ministrstev, vladnih organizacij, ambasad, naftnih družb in seveda dom kraljeve družine.

Danes je mesto  središče politične in industrijske dejavnosti ter kulturna in trgovinska prestolnica. Sam Abu Dhabi generira 56,7 % BDP Združenih Arabskih Emiratov.

Sonce skozi vse leto, prelepe plaže, spektakularne peščene sipine in kozmopolitansko mesto z odprtimi rokami sprejema vsak dan več obiskovalcev. Idilična pokrajina emirata, ki je po svetu znan po svojih naftnih nahajališčih ter minaretih neštetih mošej, prepletena z arabsko gostoljubnostjo in mističnostjo, je Abu Dhabi prelevila v destinacijo primerno tako za poslovneže, kot tiste, ki si želijo sprostitve in spoznavanja nove kulture.

Vredni ogleda so; Al Maqtaa fort, trdnjava, ki je bila zgrajena pred več kot 200 leti in je služila obrambi mesta, Bateen Shipayard, kjer lahko še vedno opazujemo, kako se izdelujejo ladje Dhow in Mošeja Sheikh Zayed Grand Mosque, v kateri lahko naenkrat moli 40.000 vernikov. Prelepa mošeja, ki je v celoti izdelana iz belega marmorja se razprostira na površini 22.000 kvadratnih metrov, ponaša se s štirimi 107 metrov visokimi minareti in 57 kupolami ter največjo preprogo na svetu, ki meri 5.627 kvadratnih metrov, tehta 47 ton in je bila izdelana v Iranu. Nič manj impozantni niso lestenci, izdelani iz kristalov Swarovski, premera 10 metrov in višine 15 metrov. V mošeji se nahaja tudi mavzolej preminulega predsednika Združenih Arabskih Emiratov, šejka Zayed Bin Sultana Al Nahyana.

A Abu Dhabi ni samo tradicija in arabska kultura, je mnogo več. Leta 2009 je bilo dokončano dirkališče s stezo Yas Marina, ki leži na 25 kvadratnih kilometrov velikem otočku Yas in predstavlja delno  ulično, delno pravo dirkališče in najsodobnejši dirkalni objekt na svetu.

Dirkališče Yas Marina ni edini megalomanski projekt šejkov iz Abu Dhabija. Arhitekturni biro Aldar na Yasu gradi še vodni park, zabaviščna parka Walt Disney in Ferrari World, marino, igrišče za golf, nakupovalna središča, stanovanja in hotele. Med slednjimi je najbolj razkošen Yas Hotel. Pod njim je speljan del 5,5 kilometra dolgega dirkališča in ponuja zagotovo enega najlepših pogledov na dirko, a ne najdražjega. Za VIP-goste so namreč zgradili 60 metrov visok stolp (Sun Tower), ki je obenem tudi mala sončna elektrarna. Dirkališče je 14 tisoč delavcev gradilo dve leti in pol oziroma 35 milijonov ur. Položili so 720 tisoč kvadratnih metrov asfalta, vlili 225 tisoč kubičnih metrov betona in vgradili 25 kilometrov električnih kablov.  Ko omenjamo presežke, ne smemo pozabiti na sloviti Emirates Palace, luksuzni hotel, ki predstavlja najdražji projekt v zgodovini hotelirstva.

Kljub svetovni recesiji je Abu Dhabi v neverjetnem razcvetu. Novi projekti, ki so ta trenutek v izvajanju so vredni neverjetnih 208 milijard ameriških dolarjev. Največji projekt Khalifa city v vrednosti 40 milijard USD bo zaključen do leta 2030. Obsegal bo gradnjo objektov vseh ministrstev, vladnih organizacij in ambasad. Že prej omenjeni Yas Island je v celoti namenjen turistom, njegova vrednost 39 milijard USD. Burooj Properties, vreden 24 milijard USD bo vključeval 11 stolpnic, 4 hotele in najspektakularnejše nakupovalno središče.

Tudi Saadiyat Island je projekt, ki jemlje sapo: 28 milijard USD vreden projekt bo ponudil 29 hotelov, 3 marine, 8000 vil in 38.000 stanovanj. Na otoku bodo muzeji, opera, 3 pristanišča, prelepi parki in golf igrišče. Sloviti Guggenheim muzej (Abu Dhabi se bo ponašal z največjim na svetu) bo tu odprl svoja vrata do konca leta 2013. V gradnji sta tudi pariški muzej Louvre in znamenita Univerza Sorbona.

Zagotovo tehnološko najnaprednejše mesto v malem je ambiciozni projekt Masdar City – prvo mesto, ki bo 100% odvisno od sončne energije. V mestu ne bo avtomobilov, popolnoma vsi odpadki bodo 100% reciklirani, prav tako bo poraba kakršnekoli druge energije nična. Vrednost projekta: 22 milijard USD.

In vendar emirat Abu Dhabi ponuja tudi tisto pravo arabsko tradicijo in naravo.

Uro vožnje od mesta se nahaja puščava Liwa, ki je dom največjih in najlepših peščenih sipin na svetu, meji pa na legendarno Rub Al-Khali (Empty Quarter), največjo in z nafto eno najbogatejših puščav na svetu.  Leta 2009 je v Liwa puščavi svoja vrata odprl luksuzen hotel Qasr Al Sarab Desert Resort, ki v sebi združuje tipično puščavsko kulturo in tradicijo ter moderen luksuz. Sobe s pogledom na puščavo, eno, dve ali trisobne vile, bazeni, lepotni center, teniška igrišča, restavracije in številne aktivnosti, ki jih hotel ponuja, zadovoljijo tudi najzahtevnejše goste.    

 Za vse tiste, ki si želijo morja, v arabskem zalivu, dve uri vožnje od prestolnice Abu Dhabi ležijo desert Islands. Osem otokov ponuja naravne lepote, zgodovinske najdbe, vznemirljive avanture in pomirjujočo naravo. Desert Islands ali Jozor Al Sahra sestavljajo Sir Bani Yas Island, Dalma Island in šest Discovery Islands. Otoki so bili last prejšnjega predsednika in očeta Združenih Arabskih Emiratov Sheikha Zayed Bin Sultan Al Nahyana, ki je pred leti pričel z ozelenitvijo otokov. Njegov cilj je bil puščavsko otočje spremeniti v človeku bolj prijazno okolje in živalim omogočiti odlične pogoje za bivanje. V času njegovega življenja je bilo na otoku zasajenih več milijonov dreves, pripeljane pa so bile tudi različne vrste živali, ki so domovale na arabskem polotoku: gazele, oryxi, pume in nešteto vrst ptic.

Da bi na otoke privabili petične goste so pred nekaj leti pričeli z gradnjo čudovitih in luksuznih hotelov.  Magični Desert Island Resort & Spa je odličen kraj, kjer se gostje lahko sprostijo po zanimivem raziskovanju otoka. Majhen butični hotel (64 sob) se nahaja na severnem delu otoka, na peščeni plaži, obdan s prelepim palmovim vrtom.  Kmalu bo na vzhodni obali otoka svoja vrata odprl  Al Yamm Lodge. Al Yamm v arabskem jeziku pomeni morje in prav vse sobe bodo goste razvajale z očarljivim pogledom na  turkizne lagune arabskega morja.  Prav tako bo kmalu zgrajen Al Sahel Lodge, ki se nahaja v notranjosti otoka in v naravnem parku.

Šest Discovery islands - Gasha, Umm Al Kurkum, Umm Qasar, Jaber, Umm Al Hamas and Alaqua, ki prav tako sestavljajo otočje Desrt Island je neposeljenih in nedotaknjenih. Na njih živijo ptice selivke, želve pa so na njihovih plažah našle varno mesto za odlaganje jajc. Otoki bodo tudi v prihodnosti ostali neposeljeni in na njih ni predvidena gradnja.

Dalma Island je najstarejša poznana naselbina na območju Združenih Arabskih Emiratov, ki sega 7500 let v preteklost.  Na otoku živi 4 do 5 tisoč ljudi. V preteklosti je bil Dalma dom 200 vodnim virom in dom trgovine s biseri, ki jih danes lahko občudujemo v Bisernem muzeju.

Abu Dhabi torej ni samo mesto prihodnosti, tehnoloških presežkov in futurističnega dizajna. Abu Dhabi je mesto in emirat s pristno arabsko kulturo, tradicijo, veličastno naravo in prijaznimi domačini. Kraj, kjer se odlično prepletajo preteklost, sedanjost in prihodnost!  

 

 

 

 

Ponudba

Informativna ponudba

Potovanje

Proračun na osebo

Kontakt

Po prejemu ponudbe vas bo naslednji delovni dan kontaktiral naš svetovalec.

Galerija destinacije

2.jpg qasr_al_sarab-(23).jpg

© STAR TRAVEL, . VSE PRAVICE PRIDRŽANE

Piškotki Pravno obvestilo Varstvo osebnih podatkov